Korzyści dla organizmu wynikające ze stosowania oleju lnianego zauważyli już ojcowie medycyny, a we współczesnej dietetyce ma on ogromne znaczenie. Jest to bogate źródło bardzo korzystnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6, które odgrywają dużą rolę w syntezie wielu hormonów i wspomagają sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Oprócz nich zawiera także duże ilości witaminy E, która w organizmie działa przeciwutleniająco, redukując produkcję wolnych rodników, mogących wywołać na przykład choroby nowotworowe.
Produkcja oleju lnianego opiera się na tłoczeniu nasion lnu na zimno, czyli w temperaturze nie przekraczającej 40oC, co pozwala na uzyskanie najwyższej jakości tłuszczu, którego skład biochemiczny pozostanie niezmienny względem nasion z których jest produkowany. Wtedy jego korzystny wpływ na zdrowie będzie największy. Ważnym jest, aby uzyskany produkt nie został poddany procesom oczyszczania, filtrowania i rafinowania, co pozbawiłoby go prozdrowotnych właściwości.
Olej lniany ma działanie niezwykle cenione przez kosmetologów. Codzienne przyjmowanie go z pokarmem sprawia, że włosy stają się lśniące, skóra jędrna i nawodniona, a stosowany od zewnątrz idealnie sprawdza się jako olejek do masażu oraz w pielęgnacji twarzy, skóry głowy i włosów.
Tłuszczu lnianego nie można stosować na ciepło, czyli na przykład nie nadaje się on do smażenia. Traci on wtedy swój korzystny wpływ na organizm. Ważnym jest więc, aby spożywany był na zimno, na przykład jako dodatek do sałat. Dodaje on daniom orzechowego smaku i świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem.
Olej lniany powinniśmy przechowywać w lodówce, ponieważ zachowa on wtedy na dłużej swoje prozdrowotne właściwości, orzechowy smak i piękną złocistą barwę. Może być on stosowany samodzielnie, ale też jako dodatek do surówek, ryb, past, humusu, zup, chłodników, kaszy, ziemniaków, czy pieczywa. Dodaje się go do koktajli warzywnych, czy owocowych, jest doskonałym dodatkiem do nabiału, a pastę powstałą z oleju lnianego i odtłuszczonego twarogu można stosować jako nadzienie do naleśników, zabielenie do zup oraz przestudzonych sosów. Można ją także miksować z warzywami lub owocami, robiąc z tego wyśmienity koktajl.
Abyśmy byli pewni, że zakupiony przez nas olej lniany jest wysokiej jakości, koniecznie musi on spełniać cztery warunki. Najważniejszymi z nich są tłoczenie na zimno oraz świeżość. Ważne jest także, aby w sklepie przechowywany był w lodówce, a jego butelka była wykonana z ciemnego, grubego szkła. Jakość ziarna też ma ogromne znaczenie, ponieważ wysokiej jakości produkty powstają tylko z doskonałych składników.