• 3 kwietnia 2020

Olej z pestek dyni nie jest tak popularny, jak na to zasługuje. Ze względu na zawartość dużej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów, przyjmowanie go daje organizmowi ludzkiemu wiele korzyści.olej z pestek dyni

Przyjmowanie tłuszczu uzyskanego z zimnego tłoczenia pestek dyni ma niezwykle szerokie spektrum korzyści. Powinny go stosować osoby, które cierpią na Hashimoto – z uwagi na zawarte w nim zdrowe tłuszcze, które wspomagają organizm przy chorobach autoimmunologicznych, chronią przed depresją i wzmagają koncentrację. Korzystny wpływ na tempo metabolizmu i przeciwdziałanie w powstawaniu zaparć, wpływają także na utratę zbędnych kilogramów, pomagając w utrzymaniu zdrowej masy ciała i obniżając poziom złego cholesterolu, a to z kolei wpływa na zmniejszenie masy gruczołu krokowego i złagodzenie nieprzyjemnych skutków związanych z jego przerostem. Tłuszcz ten wykorzystuje się także wspomagająco w walce z chorobami pasożytniczymi układu pokarmowego. Produkt ten może być stosowany także w pielęgnacji skóry, włosów i twarzy.

Olej z pestek dyni posiada piękny zapach i orzechowy posmak. Olejem dyniowym można skropić surówki i sałatki czy też pełnoziarniste pieczywo. Doskonale smakuje jako dodatek do zup, w tym przede wszystkim zup- kremów. Fantastycznie podkreśla smak różnych deserów, na przykład lodów, puddingów, czy sernika. W zimnotłoczonym oleju z pestek dyni znajduje się wiele witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera on niezbędne witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i C, żelazo, potas, wapń, magnez, jod, fluor, sód, cynk, fosfor i selen. Chociaż kwasów omega-3 jest niewiele, to oliwa z dyni obfituje w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w których przeważają kwasy z grupy omega-6 i omega-9.

Ponieważ olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, stosuje się go także wyłącznie na zimno. Powinien on być przechowywany w temperaturze nie wyższej niż 20oC, gdyż szybko się utlenia i jełczeje. Obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje i drastycznie obniża jakość oleju.

 

Top