Rzepak to roślina o czarnych nasionach i żółtych kwiatach. To właśnie z tych czarnych nasion powstaje niesamowicie zdrowy olej, który niestety nie jest wystarczająco doceniany w naszym kraju. Jest to powodem dawnych czasów, kiedy to uprawiany rzepak zawierał szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy, ale już od 20 lat w Polsce uprawiane są wyłącznie odmiany bezerukowe. Tłoczony z ich nasion olej ma nawet lepszy skład, ponieważ wzrosła w nim ilość cennych kwasów oleinowego, linolowego i linolenowego.
Olej rzepakowy to bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega 3 i 6. Muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ nie są one wytwarzane w organizmie, a stanowią substrat w procesie syntezy hormonów, pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, krwionośnego, kondycję włosów, skóry i paznokci. To właśnie w oleju rzepakowym występuje najbardziej pożądany stosunek tych kwasów tłuszczowych względem siebie, czyli dwie części omega-6 do jednej części omega-3. Zawiera także najmniejszą (7%) spośród wszystkich tłuszczów ilość niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych które mogą podnieść poziom cholesterolu. Dla porównania – oliwa zawiera 14% nasyconych kwasów tłuszczowych w swoim składzie, co dwukrotnie przewyższa ich ilość w oleju rzepakowym.
Tłuszcz rzepakowy możemy spotkać w dwóch odsłonach – tłoczone na ciepło i zimno. Te drugie mają więcej właściwości prozdrowotnych i cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy nadają się one jednak tylko do spożywania na zimno, ponieważ nie nadają się do obróbki termicznej.
W oleju rzepakowym zawarta jest duża ilość witamin z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E w ilości 19 mg/100 g jest przeciwutleniaczem, który korzystnie wpływa na zachowanie młodości i redukcję produkcji wolnych rodników w organizmie. Witaminę K, której olej rzepakowy zawiera 150 µg/100 g wspomaga przyswajanie tzw. witaminy słońca (wit. D3), której suplementacja jest niezwykle ważna dla zdrowia kości i profilaktyki osteoporozy. Prowitaminę A 550 µg/100 g, która pełni wiele ważnych funkcji w organizmie – między innymi jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów oraz poprawia wygląd skóry.