Prozdrowotne działanie oleju z czarnuszki znane było już Ayurvedyjskim medykom jak i w starożytnym Egipcie. Jest naturalnym sposobem walki z alergią oraz problemami skórnymi. Wspomaga odporność i organizm podczas infekcji. Jest także świetnym kosmetykiem dla skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej oraz dojrzałej – działa antybakteryjnie, wygładza i odmładza cerę. Stosowany jest także w naturalnej pielęgnacji włosów, wspomagając kondycję skóry głowy i wzmacniając włosy u ich nasady.
Tłuszcz ten pozyskuje się w procesie zimnego tłoczenia nasion czarnuszki siewnej, znanej też pod nazwą Nigella sativa. Dodawany do potraw, nadaje im cudowny aromat i charakterystyczny smak oraz wpływa pozytywnie na ludzki organizm dzięki swojemu potężnemu działaniu przeciwzapalnemu i antybakteryjnemu, łagodząc reakcje alergiczne oraz objawy astmy, wspomagając pracę układu odpornościowego, obniżając ciśnienie krwi oraz wspomagając organizm w ochronie przed chorobami serca. Jest to także remedium na problemy żołądkowe, dzięki działaniu ułatwiającemu regenerację wątroby i błon śluzowych. Reguluje również poziom cukru we krwi, przyspiesza gojenie ran i zmian skórnych oraz poprawia kondycje włosów i paznokci.
Olej z czarnuszki zawiera wiele cennych składników, które wspomagają działanie ludzkiego organizmu. Są to miedzy innymi:
Aby nasz olej z czarnuszki jak najdłużej zachował swoje korzystne właściwości koniecznie musi być przechowywany w zamkniętej butelce w lodówce, bez dostępu światła. Powinien być on stosowany wyłącznie na surowo.