Olej arganowy ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Często jest też mylony z olejkiem arganowym, który pozyskiwany jest nie w wyniku tłoczenia, a najczęściej destylacji parą wodną.
Tłuszcz powstały w wyniku tłoczenia nasion arganii żelaznej ma wspaniałe właściwości i specyficzną woń, która jednak nie wszystkim odpowiada. To idealna propozycja dla osób ceniących naturalne kosmetyki. Stosowany zewnętrznie doskonale odżywia, nawilża i regeneruje skórę, chroniąc ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Bardzo korzystnie wpływa również na włosy i paznokcie, skutecznie je wzmacniając.
Produkt ten z powodzeniem można stosować do całego ciała. Wmasowywanie go w ciało będzie jednak idealnym sposobem na utrzymanie młodego wyglądu skóry. Olej arganowy nie bez przyczyny nazywa się „eliksirem młodości”. Jest źródłem witaminy E oraz kwasów jedno- i wielonasyconych, co determinuje silne działanie przeciwutleniające. Stanowi więc doskonałą ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Podczas stosowania widoczna jest także poprawa elastyczność i nawilżenie skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczek i znacząco spłyca te już istniejące. Olej arganowy zapewnia także odpowiednią ochronę cery przed dużym nasłonecznieniem, ale również przed silnym wiatrem, czy niską temperaturą. Jego właściwości natłuszczające zregenerują nawet najbardziej wysuszoną skórę oraz sprawią, że odzyska ona elastyczność i gładkość.
Można stosować go jako środek pomagający zredukować objawy łuszczycy i egzemy, a także innych chorób skóry oraz do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci i niemowląt. Zaleca się także stosowanie oleju arganowego na włosy, co sprawi, że odzyskają swój blask i elastyczność. Podobnie jak w przypadku skóry, włosy zostaną dobrze zabezpieczone przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Osoby, którym zależy na pięknych i wytrzymałych paznokciach, wsmarowują olej arganowy w skórki i dłonie. Daje to cudowne efekty, wzmacnia i zregeneruje zarówno płytkę paznokcia, jak i skórę dłoni, która zyskuje niesamowitą gładkość i miękkość, gdy cenne składniki oleju wnikną w jej strukturę.