• 4 sierpnia 2020

Olej z maku ma wiele składników, których dostarczenie w pozytywny sposób wpływają na poprawę pracy naszego organizmu. Jest znanym od wieków źródłem witaminy C, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E oraz wapnia, żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku. Olej makowy jest klarowny, a tłoczony na zimno ma barwę od bezbarwnej do jasnosłomkowej; nadaje potrawom delikatny orzechowy smak i specyficzny zapach nasion maku. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają układ nerwowy, regulują pracę nerek i wątroby, a także przyśpieszają gojenie się ran, owrzodzeń i odleżyn, korzystnie wpływa na pracę serca i obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu.

Olej makowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, dodatków takich jak ziemniaki, ryż i kasze oraz pieczywo, ponieważ może być spożywany wyłącznie na zimno. W wysokiej temperaturze traci niestety swoje prozdrowotne właściwości, dlatego nie może być poddawany obróbce termicznej.

Spożywanie oleju makowego wraz z potrawami bardzo dobrze wpływa na pracę naszego organizmu, ale można też stosować go od zewnątrz, wprowadzając jako element pielęgnacji skóry i włosów. Świetnie nadaje się dla skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień. Działa korzystnie na uelastycznianie skóry, dlatego często znajdziemy go w składzie kosmetyków do ciała o działaniu wyszczuplającym, a w dodatku pomaga modelować sylwetkę i wspomaga redukcję cellulitu. Stosowany w pielęgnacji włosów nadaje im blask i zdrowy wygląd.

Zalecana dzienna dawka spożycia tego oleju to 1-2 łyżki. Aby można było wyprodukować litr oleju makowego, należy wytłoczyć 4 kilogramy nasion maku. By nie stracił on swoich prozdrowotnych właściwości, musi być przechowywany w lodówce i przyjmowany na zimno, ponieważ podgrzanie doprowadzi do utracenia jego prozdrowotnych właściwości.

Olej makowy wykorzystywany jest nie tylko w gastronomii i kosmetologii. Wykorzystuje się go również do celów technicznych, na przykład wyrabiając farby dla artystów lub produkując mydło.

 

Top