Olej słonecznikowy jest najpopularniejszym tłuszczem roślinnym stosowanym w polskiej kuchni. Tak jak większość olejów, możemy kupić go w formie rafinowanej, w której nadaje się do obróbki termicznej i nie rafinowanej jako dodatek do past i sałatek. To właśnie na tym drugim wariancie oleju słonecznikowego skupię się w tym krótkim artykule.
Olej słonecznikowy, w porównaniu do innych olejów, jest najbogatszym źródłem wielonienasyconych kwasów z rodziny Omega 6 oraz zawiera ogromne ilości witaminy E, nazywanej też witaminą młodości, która dzięki swojemu bardzo silnemu działaniu przeciwutleniającemu znajduje liczne zastosowanie również w kosmetyce, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, zmiękczającym i korzystnie wpływającym na regulację wydzielania sebum, jest składnikiem wielu kosmetyków do skóry mieszanej i problematycznej.
Warto wiedzieć, że olej słonecznikowy nie jest jedynie wykorzystywany w kuchni i kosmetyce. Ma swoje zastosowanie również w medycynie. Płukanie ust olejem słonecznikowym (ssanie oleju) jest metodą detoksykacji organizmu, propagowaną szeroko przez przedstawicieli medycyny naturalnej. Olej słonecznikowy zawiera tylko niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, a ponadto dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie, więc osoby, które go spożywają są znacznie mniej narażone na powstanie miażdżycy, nadciśnienia, udaru mózgu czy zawału serca.
Zimnotłoczony olej słonecznikowy nie nadaje się do obróbki termicznej, ponieważ traci wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Należy przechowywać go w butelce z ciemnego szkła, w zacienionym miejscu, najlepiej w temperaturze 5-10oC. Okres przydatności do spożycia w przypadku takiego oleju wynosi od 3 do 6 miesięcy.
Z całą pewnością olej słonecznikowy tłoczony na zimno powinien zagościć na stałe w naszym jadłospisie. Stosowany z umiarem poprawia stan naszej skóry, kondycję serca, zapobiega miażdżycy i otyłości, podnosi odporność organizmu oraz powala uniknąć wielu dolegliwości zdrowotnych.